O nas

Dragi obiskovalci!

Lepo pozdravljeni na domači strani Radia Monošter, ki se je kot lokalna radijska postaja prvič oglasila 23. junija 2000. Do težko pričakovanega razpisa in širitve programa je prišlo šele l. 2012. Od takrat naprej oddajamo tedensko 28 ur v porabskem slovenskem narečju in knjižni slovenščini vsak dan od 12. do 16. ure, prej nam niso dovolili več, kot osemurni program na teden.

Radio je v stoodstotni lasti Državne slovenske samouprave na Gornjem Seniku. Nahaja se v Slovenskem kulturno-informativnem centru v Monoštru (Gárdonyijeva ul. 1.). Trenutno za slovenske oddaje skrbi pet stalno zaposlenih delavcev – radijski uredniki, reporterji. Na pomoč nam priskočijo tudi hono­rarci, tudi iz matične domovine. Potrebna sredstva za delovanje nam zagotavlja v prvi vrsti madžarska država (Ministrstvo za človeške vire - približno dve tretjini letnega proračuna). Preostalo tretjino pa si večinoma skušamo zagotoviti s pomočjo dveh natečajev Sklada za podporo elektronskim medijem na Madžarskem (MTVA) in na letnem razpisu Urada Vlade R Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Porabski Slovenci in ljudje na sosednjem Goričkem v Sloveniji so naši zvesti sogovorniki in poslušalci hkrati. Ostale Porabce pa skušamo pridobiti s koristnimi informacijami in zanimivimi prispevki z našimi poslušalci, ki jim ljubezen do slovenskega maternega jezika in slovenske rodne grude veliko pomenita.

Poslušalci Radia Monošter so ljudje srednjih in starejših rodov, ki pomenijo glavnino naših poslušalcev. Med našimi prvimimi poudarjenimi cilji je, da potrebno se približati mladim in zvišati njihovo število med poslušalci. V prihodnosti hočemo imeti na sporedu mladinske oddaje, ker se dviga število tistih, ki govorijo materni jezik svojih slovenskih štaršev. Mlajša generacija se dobro spozna na uporabljanje interneta. Zaradi tega se ponovno javljamo v spletnem vesolju, da bi lahko tudi Slovenci izven Porabja prisluhnili našim oddajam v živo (v kratkem). Tisti pa, ki tega online ne bodo mogli storiti, bodo lahko pobrskali po oddajah Radia Monošter v našem spletnem arhivu. Skrbeli bomo za kadrovsko politiko tako, da bomo aktivizirali mlade, organizirali zanje medijski krožek (radijski, televizijski, novinarski).

Prisrčno vas vabimo, da obiščete našo spletno stran in poslušate naš radio!

Attila Bartakovič
direktor

V živo

12.00 - 16.00h